معرفی اداره انبار مرکزی:
اداره انبار به محلی اطلاق میگردد که کالا، اجناس، مواد اولیه یا محصول در آن قرار دارد، این محل ممکن است سرپوشیده، محوطه سرباز، زیر زمین یا حتی داخل یک دستگاه (همانند یخچالهای صنعتی که داخل آن مواد غذایی و فاسد شدنی نگهداری میشود) باشد. گاهی انبارها داخل یک شرکت یا کارخانهاند و گاهی در یک محیط خارج از آن قرار دارند، ولی اغلب شرکتها سعی میکنند انبارهای خود (به خصوص انبارهای مواد اولیه) را داخل شرکت جای داده تا بتوانند کالاها و قطعات مورد نیاز خود را به سرعت و سهولت از آن خارج سازند و در تأمین مواد اولیه مورد نیاز خود دچار وقفه نگردند.تعریف علمی انبارداری عبارت است از: محل یا فضائی که اقلام مورد نیاز بر اساس یک سیستم طبقهبندی صحیح و بطور مناسب نگهداری میشود. انبار باید دارای سیستم طبق بندی صحیح باشد و از اقلام به شکل مناسب نگهداری گردد.
اهمیت انبار به عنوان محل تجمع سرمایه هر سازمان بیش از پیش نمود پیدا میکند. انبار به عنوان حلقه ارتباطی بین تولید، توزیع و مصرف و همچنین ارتباط بین زنجیره خرید و فروش مواد و کالا و خدمات محسوب میشود
البته نباید اهمیت انبار محصول را نیز نادیده گرفت زیرا همانگونه که نقش انبار مواد اولیه مهم و اساسی است انبار محصول نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. به عملیات تخلیه، بارگیری، و نگهداری کالاهای مورد نیاز افراد و بنگاهها در انبارهایی با شرایط مناسب تا زمان استفاده گفته میشود. بهعبارت دیگر، انبارداری شامل سیستمهای قرار گرفتن جنس در انبار و ایجاد روشها و اعمال مدیریت کنترل مؤثر از زمان دریافت تا لحظه تحویل است. انبارداری به عنوان بخشی از عملکرد لجستیکی هر بنگاه اقتصادی، مسئولیت ذخیره و نگهداری موجودی، تأمین کننده و مصرف کننده دارد. تعریف انبارداری در یک بنگاه تولید میتواند به اینصورت باشد که: «انبارداری عبارت است از دریافت مواد و اقلام، نگهداری صحیح و تحویل به موقع آنها به مصرفکننده با رعایت مقررات و دستورالعملهای سازمان به نحوی که با اعمال کنترل دقیق از میزان موجودی کالا در انبار و مقدار مصرف آن و نیز از انباشته شدن بیش از حد موجودیها جلوگیری شود.
اهم وظایف این اداره به شرح زیر می باشد:
- دریافت دستور و برنامه کار از سرپرست مربوطه
- دریافت کالای وارده ، کنترل آنها ،امضاء قبوض و فرمها و صورتمجلسهای مربوطه
- تطبیق کالای خریداری شده و تحویل داده شده به انبار با نمونه اصلی
- تعیین مکان مناسب برای انبار کردن انواع کالاها با توجه به نوع،وزن،حجم و کثرت مصرف آنها
- صورت برداری از موجودی انبارها در فواصل معین
- رسیدگی به موجودی انبارها
- نظارت بر ورود و خروج لوازم و اجناس و کالاها
- نظارت بر درستی صدور قبوض و حوالههای انبار
- نظارت بر کارهای مربوط به تحویل و تحول انبارها
- کنترل تاریخ مصرف برخی از اقلام مصرفی مانند لوازم خوراکی ، بهداشتی، و… باتوجه به تاریخ انقضای آنها
- طبقهبندی و شمارهگذاری اجناس انبار جهت قراردادن آنها در مکان مناسب
- رعایت اصول بهداشتی، ایمنی، حفاظتی و پیشبینیهای لازم برای پیشگیری از حوادث احتمالی مانند آتشسوزی، سرقت
- کنترل فاکتورها،حواله و سفارشهای کالا
- تهیه کارتهای انبار و ثبت اقلام در کارتهای مربوطه